Het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft onlangs uitspraak gedaan over bewaarneming van gelden.

Met de grief komen appellanten op tegen het oordeel van de kantonrechter dat zij onvoldoende hebben gesteld ten aanzien van hun vordering.

Aan deze vordering hebben appellanten, kort samengevat, het volgende ten grondslag gelegd.

A heeft een bedrag van € 10.000,- ter bewaring gegeven aan geïntimeerde met als doel dat er voldoende middelen zouden zijn om tot een waardige begrafenis te komen voor op het moment dat A zou komen te overlijden.

Geïntimeerden zouden het bedrag van € 10.000,- voor A beheren en zeker stellen.

Geïntimeerden hebben de begrafenis van A niet bekostigd en dus moet het geld volgens appellanten worden terugbetaald.

Appellanten voeren aan dat er sprake is van bewaarneming door geïntimeerden.

Erfrecht. Bewaarneming. Beheer. Bewaarneming van geld. Waren de overgemaakte geldbedragen bedoeld voor de eigen begrafenis? Goederenrecht.

De rechter oordeelt als volgt.

Het hof oordeelt als volgt.

Bewaarneming is de overeenkomst waarbij de ene partij, de bewaarnemer, zich tegenover de andere partij, de bewaargever, verbindt, een zaak die de bewaargever hem toevertrouwt of zal toevertrouwen, te bewaren en terug te geven (artikel 7:600 BW).

Voor zover appellanten zich op dit artikel beroepen, geldt dat overgemaakte geldbedragen van A aan geïntimeerden niet kwalificeren als een zaak.

Zaken zijn immers de voor menselijke beheersing vatbare stoffelijke objecten (artikel 3:2 BW) en bewaarneming van onlichamelijke zaken – zoals vorderingsrechten – laat zich moeilijk denken.

Daarnaast gaat artikel 7:600 BW niet over vervangbare zaken, waarbij de bewaarnemer kan volstaan met teruggave van eenzelfde hoeveelheid zaken van dezelfde soort: de bewaarnemer moet dezelfde, individueel bepaalbare zaak teruggeven aan de bewaargever.

Aldus is bewaarneming van “geld” alleen mogelijk als het gaat om een afgescheiden, aanwijsbare hoeveelheid contant geld en zijn de regels van bewaarneming niet van toepassing bij de overmaking van een bedrag op andermans bankrekening.

Op deze juridische grondslag kan de vordering van appellanten dan ook niet worden toegewezen.

Wilt u de gehele uitspraak bekijken? Klik dan hier.

Heeft u een vraag aan onze advocaat verdeling erfenis over de vereffening of verdeling van een erfenis, over de uitleg van een testament of over de nietigheid van een testament, over de taken en bevoegdheden van de executeur, over het kindsdeel of over de legitieme, of over het berekenen van de legitieme, belt u dan gerust onze advocaat verdeling erfenis op 020-3980150.

Wilt u meer weten over de verdeling van een erfenis, bezoek dan onze website over de verdeling van een erfenis. Klik dan hier.

Wilt u meer weten over het erfrecht, bezoek dan onze website. Klik dan hier.

Wilt u meer weten over ons advocatenkantoor? Klik dan hier.