Bent u of zijn uw ouder hertrouwt en bent u benieuwd hoe het dan geregeld wordt met de erfenis? Dan staan we bij Brenner Advocaten graag voor u klaar. We vertellen u alles over het kindsdeel opeisen bij hertrouwen en helpen u waar nodig bij het terechtstaan bij het opeisen van uw deel van de erfenis. 

In principe heeft een kind gewoon recht op het kindsdeel als een ouder hertrouwt. Volgens de wet is het zo dat uw kinderen hun deel kunnen opeisen bij uw tweede man als hij opnieuw trouwt. Wilt u dat niet? Dan kunt u bepalen dat uw kinderen uw erfenis niet bij uw tweede man kunnen opeisen wanneer hij hertrouwt. Uw kinderen moeten dan wachten tot uw tweede man ook is overleden. Daardoor moeten zij mogelijk langer wachten dan wanneer u niet was hertrouwd.

Wat is het kindsdeel?

Het kindsdeel is het deel van de erfenis waar u als kind recht op hebt als een van uw ouders komt te overlijden. Het kan zo zijn dat dit deel van de erfenis niet direct opeisbaar is wanneer uw moeder of vader komt te overlijden. Dit is bijvoorbeeld het geval als er sprake is van ouderlijke boedelverdeling of een wettelijke verdeling. Wanneer degene die is overleden de erfenis niet heeft vastgesteld zal hij volgens de wet worden verdeeld. In dat geval heeft de langstlevende echtgenoot eerst recht op de erfenis. 

erfenis executeur

Het kindsdeel opeisen bij hertrouwen

In het langstlevende testament staat dat uw kinderen recht hebben op een deel van de erfenis van de overleden ouders. Wanneer deze ouder is hertrouwt, zal eerst de tweede man of vrouw recht hebben op de erfenis. In dit geval kunnen kinderen pas het erfdeel opeisen wanneer deze tweede aangetrouwd man of vrouw overlijdt. Dit betekent dat de kinderen daarom moeten wachten op de erfenis. Dit kan regelmatig problemen veroorzaken. Om het een stuk makkelijker te maken kunt u als ouder een eigen testament maken, waarin u de verdeling van de erfenis vaststelt. 

Problemen bij het opeisen van het kindsdeel?

Wanneer u problemen heeft bij het verdelen of het opeisen van een erfenis raden we u aan om een specialist in te schakelen die u kunt helpen. Bij Brenner advocaten staan we graag voor u klaar. 

Wij van Brenner advocaten zijn gespecialiseerde erfrechtadvocaten. Wij kunnen u helpen een zo hoog mogelijk kindsdeel in een erfenis op te eisen of dit juist te voorkomen. Als er een erfenis is met een kindsdeel en u wilt een advocaat vragen stellen, neemt u dan gerust contact met hen op of bel: 020-3980150.