De Rechtbank Rotterdam heeft onlangs in kort geding uitspraak gedaan over de vraag of gedaagde aan eisers toegang diende te verlenen tot de uitvaart en crematie van de moeder van partijen.
De moeder van de kinderen is op 3 oktober 2024 opgenomen in het ziekenhuis. Nadat zij daar een zwaar hartinfarct had gekregen, hebben de artsen doorgegeven dat zij niet meer lang te leven had. De kinderen, die lange tijd geen contact hadden gehad met de moeder, hebben haar in het ziekenhuis bezocht.
Moeder is overleden.
Tussen partijen is een geschil ontstaan over de wijze waarop de lijkbezorging van de moeder moet worden uitgevoerd en de aanwezigheid van de kinderen en hun aanhang daarbij.
Volgens eisers heeft de moeder eiser gevraagd om de uitvaart en crematie naar Hindoestaans gebruik te regelen en om haar as in een bos in Nederland uit te strooien.
Volgens de vader heeft de moeder voor haar uitvaart andere wensen die door haar in 2021 schriftelijk zijn vastgelegd, ligt de organisatie van de uitvaart bij hem en een andere zoon van de moeder (de halfbroer van de kinderen) en zijn de partners van de kinderen niet welkom bij de uitvaart en de crematie.
Erfrecht. Kort geding. Dient gedaagde aan eisers toegang te verlenen tot de uitvaart en crematie van moeder? Toetsing. Wat zou de wens van moeder zijn geweest?
De rechter oordeelt als volgt.
De vorderingen zien op de toegang van de kinderen en hun aanhang tot en hun aanwezigheid bij de uitvaart en de crematie.
De vader heeft ter zitting verklaard dat de kinderen met hun (stief)kinderen de uitvaart en crematie bij mogen wonen, alleen de partners van de kinderen zijn niet welkom.
De vader heeft toegelicht dat de partners er niet bij horen te zijn vanwege de slechte verstandhouding met de moeder.
Vooral de partner van eiser heeft volgens de vader kwaad bloed gezet binnen de familie door verschillende familieleden lastig te vallen met mails en zich op ongepaste wijze te bemoeien met gevoelige familieaangelegenheden.
Dit gedrag heeft bij de moeder veel angst en spanningen opgeleverd.
De kinderen hebben betwist dat de verstandhouding tussen de moeder en de partners slecht was.
Volgens hen heeft de moeder op haar sterfbed nog een handreiking gedaan naar hun partners.
Verder voeren zij aan dat zij hun partners aan hun zijde willen hebben tijdens de uitvaart voor emotionele steun.
De voorzieningenrechter stelt voorop dat het in het belang is van zowel de kinderen als de vader dat de uitvaart en crematie rustig verlopen, zodat (alle) familieleden op een waardige manier afscheid kunnen nemen van de moeder van de kinderen.
In dit kort geding kan niet worden vastgesteld wat de wens van de moeder was over de aanwezigheid van de partners van de kinderen bij de uitvaart.
Duidelijk is echter wel dat er grote spanningen zijn tussen de partners enerzijds en de vader en overige familieleden anderzijds.
Er is een reëel risico dat de aanwezigheid van de partners zal leiden tot (verdere) confrontaties en ruzie.
Het belang van de kinderen dat zij (ook door directe fysieke aanwezigheid van hun partners tijdens de uitvaart en crematie) steun ondervinden van hun partners, weegt niet op tegen het belang dat allen hebben bij een waardig afscheid zonder escalaties.
Die belangenafweging maakt dat de voorzieningenrechter het onwenselijk acht om een vordering toe te wijzen die ertoe strekt de vader er door middel van een op te leggen dwangsom toe te dwingen toe te staan dat ook de partners aanwezig zullen zijn bij de uitvaart en crematie.
De vader heeft meermaals toegezegd dat de kinderen en hun (stief)kinderen welkom zijn bij de uitvaart en crematie.
Het betoog van de kinderen dat zij geen vertrouwen hebben in die toezegging en dat zij zekerheid willen door middel van een veroordeling onder verbeurte van een dwangsom als stok achter de deur, wordt niet gevolgd.
De informatie over de uitvaart is verstrekt en ter zitting hebben partijen afspraken gemaakt over de wijze waarop de kinderen (voorafgaand aan de uitvaart) afscheid kunnen nemen van de moeder buiten aanwezigheid van anderen.
Gelet daarop en gelet op de houding van de vader ter zitting, is er geen reden om eraan te twijfelen dat hij die toezegging nakomt.
Wilt u de gehele uitspraak bekijken? Klik dan hier.
Heeft u een vraag aan onze advocaat verdeling erfenis over de vereffening of verdeling van een erfenis, over de uitleg van een testament of over de nietigheid van een testament, over de taken en bevoegdheden van de executeur, over het kindsdeel of over de legitieme, of over het berekenen van de legitieme, belt u dan gerust onze advocaat verdeling erfenis op 020-3980150.
Wilt u meer weten over de verdeling van een erfenis, bezoek dan onze website over de verdeling van een erfenis. Klik dan hier.
Wilt u meer weten over het erfrecht, bezoek dan onze website. Klik dan hier.
Wilt u meer weten over ons advocatenkantoor? Klik dan hier.