De Rechtbank Gelderland heeft onlangs uitspraak gedaan over de vraag of de goederen van de nalatenschap ruimschoots voldoende waren om alle schulden te voldoen, waaronder een legaat.
Eiser is een kleinzoon van erflaatster.
De executeur is de zoon van erflaatster en oom van eiser.
Erflaatster heeft bij testament van 26 mei 2014 over haar nalatenschap beschikt.
Zij heeft in haar testament aan eiser haar appartement met berging (hierna: het appartement) met inboedel gelegateerd.
Eiser legt samengevat aan zijn vorderingen ten grondslag dat hem in het testament het appartement als legaat is toebedeeld en dat het legaat opeisbaar is geworden.
De executeur vertegenwoordigt de erfgenamen en is verplicht de schulden van de nalatenschap te voldoen, waaronder de vordering op grond van het legaat.
Erfrecht. Executele. Zijn de goederen van de nalatenschap ruimschoots voldoende om alle schulden te voldoen? Afgifte van een legaat. Ruimschootsverklaring door de executeur.
De rechter oordeelt als volgt.
De rechtbank zal allereerst ingaan op de hoedanigheid van gedaagde die is gedagvaard in zijn hoedanigheid van executeur.
Niet in geschil is dat eiser en zijn zus de nalatenschap beneficiair hebben aanvaard.
Ingevolge artikel 4:149 lid 1 onder d BW in verbinding met artikel 4:202 lid 1 onder a BW eindigt de taak van de executeur wanneer de nalatenschap moet worden vereffend (conform het bepaalde in afdeling 4.6.3 BW) omdat één of meerdere erfgenamen de nalatenschap beneficiair heeft/hebben aanvaard.
Alleen indien er een tot voldoening van de opeisbare schulden en legaten bevoegde executeur is die kan aantonen dat de goederen van de nalatenschap ruimschoots toereikend zijn om alle schulden van de nalatenschap te voldoen, blijft de executeur bevoegd en wordt de nalatenschap niet vereffend volgens het bepaalde in afdeling 4.6.3 BW.
In deze zaak heeft de executeur zich in zijn conclusie van antwoord op het standpunt gesteld dat de nalatenschap niet hoeft te worden vereffend ondanks de beneficiaire aanvaarding.
De rechtbank begrijpt dat de executeur zich erop beroept dat de goederen van de nalatenschap ruimschoots toereikend zijn om alle schulden te voldoen en dat hij kennelijk een ruimschootsverklaring afgelegd.
Dat moet hij impliciet hebben gedaan.
Niet gesteld of gebleken is immers dat de executeur die verklaring expliciet heeft gegeven.
Een ruimschootsverklaring is vormvrij en kan onder omstandigheden impliciet worden gedaan.
De vraag is echter of daarvan in deze situatie kan worden uitgegaan.
Eiser heeft de bevoegdheid van de executeur op zichzelf niet betwist – hij heeft de executeur immers als zodanig gedagvaard – maar hij heeft wél betwist hetgeen de executeur daarbij heeft aangenomen (te weten dat de waarde van het appartement tot de nalatenschap behoorde).
Of de goederen van de nalatenschap ruimschoots toereikend zijn om de schulden te voldoen, hangt gelet op deze aanname van de executeur af van de vraag of het legaat opeisbaar is en die vraag houdt partijen nu juist al sinds het openvallen van de nalatenschap (en in deze procedure) verdeeld.
Partijen hebben zich in de processtukken of op de zitting naar het oordeel van de rechtbank onvoldoende duidelijk uitgelaten over de vraag of de executeur in dit geval (impliciet) heeft verklaard (en aangetoond) dat de goederen van de nalatenschap ruimschoots toereikend zijn om de schulden van de nalatenschap te voldoen en wat de consequenties van het antwoord op die vraag zijn.
Omdat deze vraag van belang is voor het verdere verloop van de procedure – de vraag of de taak van de executeur al dan niet is geëindigd en daarmee samenhangend wat zijn positie als partij in deze procedure is –, zal de rechtbank partijen in de gelegenheid stellen zich hierover uit te laten voordat de zaak verder wordt beoordeeld
Wilt u de gehele uitspraak bekijken? Klik dan hier.
Heeft u een vraag aan onze advocaat verdeling erfenis over de vereffening of verdeling van een erfenis, over de uitleg van een testament of over de nietigheid van een testament, over de taken en bevoegdheden van de executeur, over het kindsdeel of over de legitieme, of over het berekenen van de legitieme, belt u dan gerust onze advocaat verdeling erfenis op 020-3980150.
Wilt u meer weten over de verdeling van een erfenis, bezoek dan onze website over de verdeling van een erfenis. Klik dan hier.
Wilt u meer weten over het erfrecht, bezoek dan onze website. Klik dan hier.
Wilt u meer weten over ons advocatenkantoor? Klik dan hier.