Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft onlangs uitspraak gedaan over de vraag of een bewindvoerder onrechtmatig had gehandeld door het betalen van de rekening van de begrafenis ná het overlijden van de erflater.

Partijen zijn het niet eens over wie de kosten moet dragen van de uitvaart van de erflaatster die op 2 september 2021 is overleden met achterlating van appellante als haar enige erfgename.

Een buurman van erflaatster heeft de uitvaart geregeld en opdracht gegeven aan een begrafenisondernemer.

De kosten van de uitvaart waren ruim € 18.000.

De stichting als bewindvoerder en mentor van erflaatster heeft de factuur ingediend bij de bank van erflaatster, die het factuurbedrag van de rekening van erflaatster heeft overgeboekt naar de uitvaartondernemer.

Appellante vindt dat de stichting onrechtmatig heeft gehandeld en de uitvaartkosten moet dragen.

Appellante vindt dat de stichting onrechtmatig heeft gehandeld door de voornoemde uitvaartkosten te (laten) maken en in te dienen bij de bank.

Zij heeft schade geleden doordat de kosten veel hoger waren dan passend was gezien de omstandigheden van erflaatster.

De stichting had onderzoek moeten doen naar wie de erfgenamen en executeur(s) waren, door Het Centraal Testamentenregister (CTR) te raadplegen. Dan had zij als erfgenaam de uitvaart kunnen regelen naar de omstandigheden van erflaatster.

De stichting betwist dat zij onrechtmatig heeft gehandeld.

Zij heeft geen opdracht gegeven tot de uitvaart, maar de buurman heeft volgens diens schriftelijke verklaring de uitvaart volgens de wensen van erflaatster geregeld.

De buurman was opdrachtgever voor de uitvaart.

De stichting heeft de factuur van de uitvaart ingediend bij de bank omdat zij als gewezen bewindvoerder verplicht is al datgene te doen wat niet zonder nadeel voor de rechthebbende kan worden uitgesteld, totdat degene die na de bewindvoerder tot het beheer van de goederen bevoegd is, dit heeft aanvaard (art. 1:448 lid 3 BW).

Erfrecht. Einde van bewind bij overlijden. Bewindvoerder. Beheer van de nalatenschap. Benoeming van een executeur. Bevoegdheid tot het doen van betalingen. Uitvaartkosten.

De rechter oordeelt als volgt.

De hoofdregel is dat door het overlijden van erflaatster het bewind en de taak van de stichting als bewindvoerder op 2 september 2021 zijn geëindigd (art 1:449 lid 1 BW).

Met het overlijden van erflater volgen de erfgenamen van rechtswege op in diens rechten en schulden (art. 4:182 BW).

De stichting was dan ook vanaf 2 september 2021 niet meer bevoegd betalingen te laten doen van de bankrekening(en) van erflaatster.

Door die betalingen toch te laten doen heeft de stichting inbreuk gemaakt op het recht van appellante als executeur en als erfgename.

Appellante was met uitsluiting van ieder ander bevoegd om die bankrekening(en) te beheren en daarvan betalingen te laten doen.

De stichting heeft dan ook onrechtmatig gehandeld jegens appellante.

Artikel 1:448 lid 3 is een uitzondering op de voormelde hoofdregel.

Het hof is van oordeel dat de verplichting om al datgene te doen wat niet zonder nadeel voor de rechthebbende kan worden uitgesteld, totdat degene die na de bewindvoerder tot het beheer van de goederen bevoegd is, dit heeft aanvaard, in dit geval niet meebrengt dat de stichting de uitvaartkosten die door de buurman waren gemaakt mocht laten betalen van de bankrekening van erflaatster.

Vast staat dat de buurman van erflaatster opdracht heeft gegeven aan de uitvaartondernemer, zodat de buurman jegens de uitvaartondernemer aansprakelijk was voor de betaling van de uitvaartkosten.

De stichting heeft ook niet duidelijk gemaakt dat betaling van de uitvaartkosten niet zonder nadeel voor de rechthebbende kon worden uitgesteld.

Op de mondelinge behandeling bij het hof heeft de stichting gezegd dat erflaatster het standpunt had dat de kosten van de uitvaart betaald moesten worden.

Kennelijk is dat voor de stichting aanleiding geweest om de factuur van de uitvaart in te dienen bij de bank en dacht de stichting dat dit een gebruikelijke handelwijze was.

Dit betekent nog niet dat daarmee de handelwijze van de stichting toch rechtmatig is.

Ook als erflaatster dat zo wilde en de stichting dacht dat dit gebruikelijk was, is de stichting niet bevoegd te beschikken over de bankrekening van erflaatster waartoe uitsluitend de erfgename(n) van erflaatster of een door haar benoemde executeur bevoegd waren.

Op zichzelf is het begrijpelijk dat de stichting zich als gewezen bewindvoerder verantwoordelijk voelde voor de betaling van de factuur van de uitvaart.

Het had dan echter in de rede gelegen dat de stichting, al dan niet (na raadpleging van het CTR) met inschakeling van een notaris, had proberen uit te zoeken wie de erfgenamen van erflaatster waren en of zij een executeur had benoemd in haar nalatenschap.

Als de stichting dat vanwege de kosten van zo’n onderzoek niet wilde lag het niet voor de hand dat zij had moeten zorgen voor betaling van de factuur van de uitvaart.

Namens de stichting is desgevraagd ter zitting verklaard dat de stichting niet heeft toegezien op of afspraken gemaakt over de omvang van de kosten van de uitvaart.

Dat is ook een nalatigheid waardoor schade kan ontstaan voor de rechthebbende op de banksaldi.

Van de stichting als professioneel bewindvoerder mocht in redelijkheid verwacht worden dat, áls zij meende een beheershandeling (zoals het zorgen voor betaling van een factuur) te moeten verrichten, zij voor een prudent beheer van de beschikbare financiële middelen zorgde.

Wilt u de gehele uitspraak bekijken? Klik dan hier.

Heeft u een vraag aan onze advocaat verdeling erfenis over de vereffening of verdeling van een erfenis, over de uitleg van een testament of over de nietigheid van een testament, over de taken en bevoegdheden van de executeur, over het kindsdeel of over de legitieme, of over het berekenen van de legitieme, belt u dan gerust onze advocaat verdeling erfenis op 020-3980150.

Wilt u meer weten over de verdeling van een erfenis, bezoek dan onze website over de verdeling van een erfenis. Klik dan hier.

Wilt u meer weten over het erfrecht, bezoek dan onze website. Klik dan hier.

Wilt u meer weten over ons advocatenkantoor? Klik dan hier.