De Rechtbank Limburg heeft onlangs uitspraak gedaan over een vordering tot het verstrekking van informatie over aandelen in een BV ter bepaling van de hoogte van de legitieme.

Middels de vordering wenst eiseres de beschikking te krijgen over de jaarstukken van de bv, een vennootschap waarvan de aandelen deel uitmaakten van de huwelijksgemeenschap van vader en moeder en, later, van de nalatenschap van moeder.

Eiseres heeft in dit kader gesteld dat zij belang heeft bij duidelijkheid over de omvang vermogen van vader en moeder bij overlijden.

Verder heeft zij opgemerkt dat de waarde van deze aandelen volgens de boedelbeschrijving van de nalatenschap van moeder, van de hand van gedaagde, is begroot op € 83.351 terwijl de aandelen in boedelbeschrijving van de nalatenschap van vader nog gewaardeerd zijn op € 350.336.

Volgens eiseres kan de pensioenuitkering aan moeder vanuit deze rechtspersoon deze waardedaling niet verklaren.

Eiseres uit het vermoeden dat moeder ‘het restant geschonken heeft’.

Erfrecht. Legitieme. Informatieverstrekking ter bepaling van de hoogte van de legitieme. Aandelen in een BV. Inzage in de jaarstukken? Voldoende belang? Toetsing.

De rechter oordeelt als volgt.

De vordering heeft klaarblijkelijk te maken met het vaststellen van de omvang van de legitieme portie.

Er wordt immers gevraagd om de jaarstukken volgend op het overlijden van vader over de periode tot aan het overlijden van moeder.

Eiseres heeft geen rechtsgrond voor haar vordering gesteld.

Gelet op de ter onderbouwing van de vordering gestelde feiten zal de rechtbank de vordering beoordelen aan de hand van het bepaalde in artikel 4:78 BW, waaruit volgt dat eiseres van gedaagde inzage in en afschrift van bescheiden kan vorderen die nodig zijn voor de berekening van de legitieme portie.

Eiseres heeft niet genoegzaam toegelicht op grond waarvan de gevraagde stukken nodig zijn voor het berekenen van de legitieme portie.

De waarde van de aandelen van de bv zoals opgenomen in de boedelbeschrijving is niet betwist.

De enkele omstandigheid dat die waarde in 2013 een stuk lager lag dan die in 2006 maakt daarom niet dat de gevraagde stukken nodig zijn voor het vaststellen van de legitieme portie.

Eiseres heeft het vermoeden uitgesproken dat er gelden uit de rechtspersoon zijn gevloeid anders dan voor het uitkeren van pensioen van moeder, maar dat is i) speculatief en ii) maakt ook niet dat de stukken daarom nodig zijn.

Het spreekt immers niet vanzelf dat dit van invloed zou zijn op het vermogen van moeder bij overlijden terwijl het niet aan de rechtbank is om in te vullen waar eiseres mogelijk op zou kunnen doelen.

De mededeling tijdens de mondelinge behandeling dat eiseres ‘inzage wil in wat er is gebeurd’ en ‘wenst dat er duidelijkheid komt over de weggeschoven gelden die aan derden zijn verstrekt’ kan in ieder geval niet als voldoende concrete onderbouwing gelden.

De vordering  – zoals tijdens de mondelinge behandeling nader toegelicht – ziet op ‘alle aktes’ betreffende BV’s die kennelijk door vader voorafgaand aan zijn overlijden aan gedaagde zijn overgedragen.

Nog afgezien van het feit dat ook voor deze vordering geen rechtsgrond is gesteld en toepassing van artikel 4:78 BW minder voor de hand ligt, heeft gedaagde terecht gesteld dat deze aktes niet van belang zijn voor het vaststellen van de omvang van de nalatenschap – daar voegt de rechtbank aan toe: van zowel vader als moeder – omdat de aandelen van de BV’s bij het overlijden van vader niet meer tot het vermogen van vader behoorden.

Eiseres heeft haar belang, zeker bezien in dit licht, niet deugdelijk toegelicht.

De mededeling ter zitting dat uit de gevraagde stukken ‘af te leiden is hoe de transacties verlopen zijn en met welke waarde er is gerekend’ kan niet als zodanig gelden.

Wilt u de gehele uitspraak bekijken? Klik dan hier.

Heeft u een vraag aan onze advocaat verdeling erfenis over de vereffening of verdeling van een erfenis, over de uitleg van een testament of over de nietigheid van een testament, over de taken en bevoegdheden van de executeur, over het kindsdeel of over de legitieme, of over het berekenen van de legitieme, belt u dan gerust onze advocaat verdeling erfenis op 020-3980150.

Wilt u meer weten over de verdeling van een erfenis, bezoek dan onze website over de verdeling van een erfenis. Klik dan hier.

Wilt u meer weten over het erfrecht, bezoek dan onze website. Klik dan hier.

Wilt u meer weten over ons advocatenkantoor? Klik dan hier.