Bent u onlangs iemand in de familie verloren en heeft u recht op een erfenis? In de meeste gevallen kan dit geregeld worden zonder notaris. In het beginsel zijn de erfgenamen namelijk zelf verantwoordelijk voor het verdelen van de erfenis. Wanneer er een executeur of afwikkelingsbewindvoerder is benoemd is degene bevoegd om zelfstandig te verdelen. 

Wilt u meer weten over het verdelen van een erfenis zonder notaris of bent u benieuwd wat wij als advocaat voor u kunnen betekenen? Lees dan verder of neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie. Wij helpen u graag ongeacht uw situatie. 

Geen notaris nodig bij verdelen erfenis

In principe is het niet nodig om een notaris in te schakelen bij het verdelen van een erfenis. De erfgenamen kunnen onderling zelf een verdeling maken of de verdeling wordt gemaakt door de aangewezen executeur. Zonder executeur kunnen de erfgenamen samen besluiten dat één van de erfgenamen de verdeling maakt. Dit werkt in de praktijk niet in elk geval even soepel. Het kan gebeuren dat er onenigheid ontstaat bij het verdelen van de erfenis, in dat geval kunt u er voor kiezen om een advocaat in te schakelen. 

Wanneer is een notaris verplicht?

In sommige situaties bepaalt de wet dat het verplicht is dat er een notaris aanwezig is bij de verdeling van het nalatenschap. Wanneer er onroerend goed tot het nalatenschap behoort dient de verdeling in een notariële akte plaats te vinden. Dit heeft te maken met wettelijke regels die verplicht voorschrijven op welke manier de eigendom onroerend goed overgaat. 

erfenis verdelen zonder notaris

Ook wanneer het gaat om de verdeling van het vermogen van minderjarigen of mensen die onder curatele staan moet er een notariële akte gemaakt worden. Vervolgens is er goedkeuring nodig van de kantonrechter. 

Meer weten over het verdelen van een erfenis zonder notaris?

Wilt u meer weten over het verdelen van een erfenis of twijfelt u of er in uw situatie een notaris nodig is? U kunt ons altijd even bellen of mailen voor meer informatie. Wij helpen u graag om meer duidelijkheid te krijgen in uw situatie. U kunt ons bereiken via 020-3980150, erfrecht@brenneradvocaten.nl of het contactformulier