Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft onlangs uitspraak gedaan over het verschil tussen een gift en een schenking.
De erflaatster is overleden op 8 februari 2018 met achterlating van haar geregistreerde partner (appellant) als haar enige erfgenaam.
De rechtbank heeft als vaststaand aangenomen dat erflaatster de economische eigendom van de aandelen in B had en dat die economische eigendom in 2010 op naam is gesteld van geïntimeerde.
De rechtbank heeft geïntimeerde opgedragen te bewijzen dat hieraan een schenkingsovereenkomst en een bevoordelingsbedoeling van erflaatster ten grondslag ligt.
Erfrecht. Gift. Schenking. Wat is het verschil tussen een gift en een schenking? Wanneer is sprake van een gift? Economische eigendom. Overdracht. Titel. Vermogensverschuiving. Bevoordelingsbedoeling. Verrijking.
De rechter oordeelt als volgt.
De vraag is of aan die vermogensverschuiving een titel ten grondslag ligt of niet.
Appellant noemt de vermogensverschuiving ‘ongeautoriseerd’ en bedoelt daarmee dat die zonder (rechts)grond is en daarom terugbetaald moet worden.
Geïntimeerde betwist dat en zegt dat de titel van de vermogensverschuiving ‘schenking’ is.
Een gift is iedere handeling die ertoe strekt dat degene die de handeling verricht, een ander ten koste van eigen vermogen verrijkt (artikel 7:186 lid 2 BW).
Schenking is de overeenkomst om niet die ertoe strekt dat de ene partij, de schenker, ten koste van eigen vermogen, de andere partij, de begiftigde, verrijkt (artikel 7:175 lid 1 BW).
Gift is het ruimere begrip dat ook schenkingen omvat.
In deze zaak gaat het gelet op de stellingen van geïntimeerde om een overeenkomst tussen hem en erflaatster en dus om een ‘schenking’.
Voor een schenking zijn nodig
(1) een verrijking van de begiftigde
(2) een verarming van de schenker (‘ten koste van eigen vermogen’) en
(3) een bevoordelingsbedoeling (handeling of overeenkomst ‘die ertoe strekt’).
Het gaat erom dat de schenker zich niet alleen bewust is van de bevoordeling, maar ook de wil tot bevoordelen heeft.
Of een bevoordelingsbedoeling aanwezig was, dient aan de hand van de omstandigheden van het geval te worden vastgesteld.
Het hof gaat voor de vraag of sprake is van een schenking uit van de veronderstelling dat aan de eisen van verrijking en verarming is voldaan, ook al is onduidelijk wat er precies is gebeurd.
Om van een schenking te kunnen spreken moet dan voldaan zijn aan de eis van een bevoordelingsbedoeling.
Wilt u de gehele uitspraak bekijken? Klik dan hier.
Heeft u een vraag aan onze advocaat verdeling erfenis over de vereffening of verdeling van een erfenis, over de uitleg van een testament of over de nietigheid van een testament, over de taken en bevoegdheden van de executeur, over het kindsdeel of over de legitieme, of over het berekenen van de legitieme, belt u dan gerust onze advocaat verdeling erfenis op 020-3980150.
Wilt u meer weten over de verdeling van een erfenis, bezoek dan onze website over de verdeling van een erfenis. Klik dan hier.
Wilt u meer weten over het erfrecht, bezoek dan onze website. Klik dan hier.
Wilt u meer weten over ons advocatenkantoor? Klik dan hier.